Klickedicken

2012-12-20
19:21:22

Pepparkaksgubbar och andra mörkhyade
Jag har gått och funderat över om jag ska ta upp det där med pepparkaksgubbarna, precis som så många andra gjort, eller bara skita i det...
 
Jag kom fram till att jag vill ta upp det!
 
Till att börja med vill jag säga att pepparkaka är en kaka, inte något som föreställer en mörkhyad person! Visst att man kanske inte längre borde säga negerbollar, men att klä ut sig till pepparkaka!? Negerboll har aldrig betytt något annat än de chokladbollar de är. Ordet neger har inte betytt annat än svart människa eller möjligen svart i Sverige förrän typ nyligen. (Inte igår, men för några år sedan) Att man blir influerad av andra länder och deras definitioner av ord är både bra och dåligt, vi fick en ny, rasistisk betydelse på ordet neger, vilket kanske inte var jättebra ändå. 
 
Så ja, att inte säga negerboll är helt okej. Men när det handlar om pepparkakor börjar man undra. Visst är de bruna, men det spelar väl ingen roll? Det finns inget negativt ned pepparkakor! Men... om vi ser det som att en pepparkaka ska föreställa en mörkhyad person, varför skulle då inte den "mörkhyade personen" få vara med i luciatåget? (Vad jag har förstått handlar det egentligen inte om ifall man ska klä ut sig till pepparkaksgubbe, utan om man får vara med i luciatåget som pepparkaksgubbe?)
 
Såg på facebook tidigare i veckan att man skojade om att feta, vita män blev kränkta av snögubbar. Och det har tydligen varit en insändare om det i någon tidning också. Jag hoppas verkligen att det är en ironisk insändare!? Jag tolkade den så, men tror inte att alla gör det. 
 
 
Det som är "typiskt svenskt" är att ta hänsyn till allt och alla, inte bara klampa på i ullstrumporna. Men störs muslimerna av att skolorna har avslutning i kyrkorna? Vilken mörkhyad person känner sig kränkt av att folk klär ut sig till pepparkaksgubbar i luciatågen? Jag tror inte det är lika många som svenskarna, ärligt talat. 
 
Jag undrar verkligen vart Sverige är påväg! Snart kommer man inte kunna göra någonting utan att tänka på att någon kan bli kränkt. Var sjutton är vår yttrandefrihet och allt vad det heter!?
 
Ska inte börja ta upp den svarta dockan som tydligen inte är lika värd som de andra dockorna och inte får vara med i kalle anka...

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: